De gezondheid van de hond

Hoe weet je nou of je hond gezond is? Hoe herken je een zieke hond? Hoe weet je of je hond niet lekker is? Je kan niet alles vanaf de buitenkant zien. Sommige gezondheidsproblemen zijn alleen van binnen te zien. Er zijn heel veel dingen die op gezondheidsproblemen kunnen wijzen. Het is onmogelijk alles te benoemen, maar we noemen enkele belangrijke en veelvoorkomende.

Om de algehele gezondheid van je hond in de gaten te houden, kan je op een paar belangrijke punten letten. Zo kan je kijken naar het lichaam, waaronder de huid, de vacht, ogen, oren, neus en bek van de hond. Ook de lichaamstemperatuur kan je meer vertellen over de gezondheid van je hond. Daarnaast kan je letten op het lichaamsgewicht van je hond, de eetlust van de hond, de ontlasting van de hond, hoe je hond zich beweegt en het algemene gedrag van je hond.

Lichaam en lichaamstemperatuur

Allereerst moet je je hond een beetje leren kennen, zodat je weet hoe hij er ‘normaal’ uitziet. Hoe reageert hij bijvoorbeeld als je thuiskomt of als je zijn eten geeft? Wanneer hij blij is of lijkt je hond minder lekker in z’n vel te zitten? Observeer je hond goed. Als er iets dan afwijkt, zal het je eerder opvallen. Als een hond ziek is, zich niet lekker voelt of er iets medisch aan de hand, zal je vaak symptomen kunnen zien.

De lichaamstemperatuur van je hond kan je ook iets vertellen over de staat van zijn gezondheid. Honden kunnen om verschillende redenen trillen, bijvoorbeeld als ze het koud hebben. De normale lichaamstemperatuur van je hond is 38-39 °C. De temperatuur van je hond kan variëren per tijdstip van de dag. Jonge honden hebben een hogere temperatuur dan oudere honden. Kleine honden hebben een hogere temperatuur dan grote honden. Voor een zeer kleine hond kan een lichaamstemperatuur van 38 °C dus te laag zijn. Voor een zeer grote hond kan een lichaamstemperatuur van 39 °C al betekenen dat de hond een verhoogde temperatuur heeft. Gemiddeld hebben slanke honden ook een hogere temperatuur dan dikke honden.

Vanaf 39,5 °C spreken we over een verhoging en vanaf 40 °C heeft de hond koorts. Vanaf 41 °C is er sprake van hyperthermie, oftewel oververhitting. Dan moet de hond met spoed gekoeld worden en neem dan meteen contact op met de dierenarts. Meet je een temperatuur van minder dan 37,5 °C? Neem dan contact op met de dierenarts.[1]

Het is verstandig om een aantal keer op verschillende tijden in verschillende levensfases van je hond, de temperatuur op te meten en te noteren. Meet het zowel ’s ochtends als ’s avonds, want daar kunnen kleine verschillen in zitten. ’s Avonds hebben honden gemiddeld een hogere temperatuur dan ‘s ochtends. Gebruik een digitale thermometer die je een klein stukje in de anus van de hond steekt. Doe dit elke keer ongeveer even diep, omdat dit de temperatuur ook kan beïnvloeden. Je kan de hond laten staan of liggen en doe het als je hond ontspannen is. Je kan de hond ondertussen aaien ter geruststelling of afleiden met wat brokjes. Of erna wat brokjes geven, omdat je hond het goed gedaan heeft.

Huid en vacht

De vacht van de hond beschermt je hond tegen kou en ook tegen bedreigingen voor de huid. Het is daarom heel belangrijk om de vacht en de huid in goede conditie te houden. Hoe de vacht van een hond eruit hoort te zien, verschilt erg per hond en per ras. Borstel regelmatig, verwijder klitten en check regelmatig de huid van je hond door voorzichtig met je vingers de huid te masseren en kriebelen. Je controleert dan niet alleen op bijvoorbeeld teken, vlooien, parasieten of wondjes, maar het kan ook nog eens lekker ontspannend werken.

Krabt of bijt je hond regelmatig in zijn huid? Dit kan wijzen op een huidallergie, een insectenbeet, parasieten en meer. Tekenen van mogelijk andere gezondheidsproblemen zijn o.a.: kale plekken in de vacht, wondjes, korstjes, rode plekken, bulten onder de vacht en witte schilfers. Stinkt je hond en waar komt dit dan vandaan? Stinkt bijvoorbeeld de vacht of de huid van je hond? Of is de vacht van je hond erg dof? Ook dit kan allemaal op gezondheidsproblemen duiden. Was je hond alleen als dit echt nodig is. Te veel wassen is slecht voor de huid en kan leiden tot huidirritaties. 

Ogen

Heeft je hond vieze ogen of rode ogen? De ogen van de hond moeten schoon en helder zijn. Slaapkorrels in ooghoeken zijn normaal, maar niet als er geel of groen pus zit. Ook het oogwit moet wit zijn. Rode ogen kunnen kort voorkomen als een hond opwinding heeft, maar dit moet snel bijtrekken. Anders kan het zijn dat je hond een irritatie heeft of ontstoken ogen. Als de ogen veel  tranen of er veel traanvocht onder het oog stroomt, wordt dit ook wel traanogen genoemd. Dit kan duiden op verstopte traanbuizen.

Oren

Controleer de oren van je hond regelmatig. De oren moeten schoon zijn aan de binnenkant. Honden kunnen oormijt, oorontsteking, een bloedoor, last van te veel oorsmeer en nog veel meer problemen met de oren krijgen. Honden met hangoren hebben bijvoorbeeld een grotere kans op ontstoken oren en te veel oorsmeer. Een teken dat je hond mogelijk last heeft van zijn oren is als je hond telkens aan de oren gaat krabben of de kop scheef houdt.

Neus

Een droge neus bij de hond hoeft niet meteen reden tot zorgen te zijn, maar de neus dient vochtig te zijn. Veel snot kan op gezondheidsproblemen wijzen. Bij aanhoudende verkoudheid of als je hond veel niest, raden we aan om contact op te nemen met de dierenarts.

Bek

Wat betreft de hondenbek kan je kijken naar de adem, het tandvlees, de tanden en de rest van de bek. De tanden moeten schoon en wit zijn. Bruine randen kunnen duiden op een gezondheidsprobleem. Leer ook de normale kleur van het tandvlees van je hond kennen. Te rood, te geel, te wit, te blauw tandvlees kan duiden op gezondheidsproblemen. Daarnaast zal geen enkele hondenbek ontzettend fris ruiken, maar als de hond erg stinkt uit de bek kan er iets aan de hand zijn. Een vieze adem kan duiden op een gezondheidsprobleem. Tandenpoetsen wordt sterk aangeraden om tandplak en mondinfecties te voorkomen.

Bewegingen

Let op hoe je hond normaal beweegt. Je hond kan gezondheidsproblemen en/of pijn hebben als je ziet dat je hond stramme, stijve poten heeft. Of bijvoorbeeld als je hond op de tenen loopt, hinkt, scheef loopt of naar één kant doorzakt, moeite heeft met opstaan of niet meer mee uit wil. Maak je je zorgen om je hond? Bel even met je een dierenartsenpraktijk voor overleg. Zij kunnen dan met je meedenken.

Ontlasting

Bekijk regelmatig de ontlasting van je hond tijdens het uitlaten, zodat je weet wanneer er iets afwijkt. Ontlasting hoort stevig te zijn. Als je hond heel kan moet persen en een verstopping lijkt te hebben, kan dit duiden op een gezondheidsprobleem. Door stress, verandering van voer of als je hond iets ongewoons heeft gegeten kan de hond ook juist diarree krijgen. Als dit lang aanhoudt, raden we aan contact op te nemen met de dierenarts. Is ontlasting bleek, van vreemde kleur die je niet kan herleiden tot iets wat je hond heeft gegeten of zit er bloed doorheen raden we aan contact op te nemen met de dierenarts.

Eetlust

Eet je hond ineens veel langzamer dan normaal of wil je hond niet eten, raden we aan te overleggen met een dierenarts. Als je hond veel overgeeft, zoals bloed of dingen die je niet kan herleiden tot iets wat je hond heeft gegeten, raden we aan contact op te nemen met de dierenarts. Als je hond veel drinkt of extreem veel dorst heeft, kan op gezondheidsproblemen wijzen. Houd goed in de gaten hoeveel je hond drinkt.

Hierboven zie je een hond met overgewicht

Lichaam en gewicht

Het gewicht van de hond is belangrijk voor het controleren van zijn gezondheid. Eén van de problemen die je veel in Nederland ziet met het hondenlichaam, is dat 35% tot wel 50% van de honden in Nederland overgewicht hebben. [2] [3] Dit kan tot gezondheidsproblemen leiden. Voor elk ras is een gezond gewicht anders. Check daarom goed wat voor jouw hond het ideale gewicht is. De ribben en heupen moet je niet al te goed zien, maar wel kunnen voelen. Als dat niet het geval is dan is de hond te zwaar. Overgewicht kan dezelfde problemen geven bij de hond als bij de mens. Goede hondenvoeding is essentieel voor de gezondheid van uw hond.

Gedrag

Het gedrag van je hond kan je ook vertellen hoe je hond in zijn of haar vel zit. Let bijvoorbeeld op abnormaal gedrag. Oogt je hond lusteloos, is er sprake van een piepende ademhaling, wilt je hond weinig bewegen, komt je hond slap over of kan niet meer op benen staan? Of is je hond ineens veel aan het piepen, trillen, veel hijgen zonder reden of wil ineens op bepaalde plek niet aangeraakt worden? Dit kunnen tekenen zijn dat het niet goed gaat met je hond. Neem het zekere voor het onzekere en bel de dierenarts om de symptomen van je hond te bespreken.

Hou je hond gezond

Om je hond gezond te houden, houdt je de algehele gezondheid van je hond in de gaten. Daarnaast zijn er heel veel preventieve maatregelen die je kan nemen. Denk aan voldoende beweging voor je hond, gezonde voeding die past bij de behoeften van je hond en het laten vaccineren of titeren van je hond. In Nederland is het verplicht om honden te vaccineren tegen de Hondenziekte (ziekte van Carré, Distemper), Leverziekte (Hepatitis Contagiosa canis, HCC) en Parvovirus (Parvo). Daarnaast is het optioneel om honden te vaccineren tegen de Ziekte van Weil (Leptospirose).

Voor honden die naar het buitenland gaan of uit het buitenland komen is het soms verplicht om in te enten tegen Rabiës. Dit wordt in de volksmond ook wel hondsdolheid genoemd. Soms is het nodig om je hond te vaccineren tegen Kennelhoest (Parainfluenza, Bordetella). Dit wordt aangeraden als je hond naar plekken gaat waar veel andere honden komen en er veel contact met andere honden kan zijn. Denk aan bijvoorbeeld hondenshows, maar ook sommige hondenpensions stellen die eis.

Titeren

Uit onderzoek blijkt dat 70% van alle honden te vaak worden gevaccineerd. Titeren van honden, katten en puppy’s kan hiervoor een uitkomst zijn. Titeren betekent vaccineren op maat. Door een bloedonderzoek kijkt de dierenarts of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. Dit doet hij door te kijken naar de aanwezigheid van antilichamen in het bloed. Zijn deze er nog genoeg, dan is de vaccinatie helemaal niet nodig.

Samenvattend

Kortom, we willen allemaal het liefst een zo gezond mogelijke hond. Om de algehele gezondheid van je hond in de gaten te houden, kan je op een paar belangrijke dingen letten. Zo kan je kijken naar het lichaam, waaronder de lichaamstemperatuur, huid, vacht, ogen, oren, neus en bek van de hond. Het lichaamsgewicht, de eetlust, de ontlasting en de bewegingen van het lichaam kunnen je ook meer vertellen over de gezondheid van je hond. Daarnaast is het algemene gedrag van een hond vaak een belangrijke indicator die je meer inzicht geven in hoe het gaat met de hond. Twijfel je of wil je meer advies? Dan raden we aan om contact op te nemen met je dierenarts.